Jdi na obsah Jdi na menu

Trochu něco málo ze zajímavostí ;)

19. 1. 2015

Merchandising

Kolem My Little Pony existuje i velké množství produktů nesoucí tuto značku. Převážně jsou to produkty licencované Hasbrem, které z nich má příjmy. Jsou tím například figurky, jako jsou blindbagy, velké figurky s aktivními prvky, například Twilight Sparkle se svítícím rohem. Většina merchandisingu je v současné době produkována pro generaci G4, neboli My Little Pony: Friendship is Magic, ale najdou se i předměty z předešlých generací. Mezi dobře prodávaný merchandising patří také sběratelské karty a letos na trh uvedená hra My Little Pony: Friendship is Magic? Collectible Card Game. Kromě oficiálního merchandisingu se mezi fanoušky rozšířil i merchandising tvořený samotnými fanoušky, například plyšáci. Tyto produkty jsou často terčem žalob ze strany Hasbro, protože ve většině případů nemají potřebnou licenci a Hasbro tak z nich nemá žádné výdělky.

 

Fanoušci

V současné době se rozrůstá komunita fanoušků tohoto seriálu, původně určeného dětem. Častými zástupci této komunity jsou převážně dospělí muži, od nichž se později odvinul název této zájmové skupiny - Bronies. Slovo 'Brony' vzniklo sloučením slangového výrazu 'bro', což je zkratka pro slovo brother (angl. bratr), a pony. Činnost Bronies zahrnuje jak hudební tvorbu (The Living Tombstone, Wooden Toaster, DJ Alex S., Sim Gretina, Silva Hound, JackleApp atd.), tak i grafickou tvorbu ve formě různých náčrtů či animací.

Historie Bronies začala na internetovém fóru 4chan.org, kde se v různých vláknech začaly sporadicky vyskytovat obrázky s tématikou právě tohoto seriálu. Tato tvorba zpočátku nebyla brána příliš na zřetel, brzy se však rychle rozšířila. V současné době je na 4chanu zřízena samostatná místnost věnující se pony tématice, avšak Bronies komunita dále rychle prostupuje napříč všemi společenskými vrstvami. Významného zastoupení se Bronies dočkali i v České republice, s Pražskou odnoží byla i sepsána reportáž pro měsíčník Čilichili, která vyšla v čísle 9/2012.

Fanoušci seriálů též pořádají srazy a akce, na kterých se můžou potkat s ostatními fanoušky, zakoupit si merchandising, jak oficiální tak i tvorbu fanoušků. Mezi ty nejvetší evropské patří GalaCon pořádaný ve Stuttgartu v jižním Německu, BUCK ve Velké Británii a BronyCon a další cony v různých městech v USA. Pořádají se ale také menší lokální srazy v rámci jednoho státu nebo menšího počtu států. V České republice pořádá většinu větších srazů komunita kolem fóra Broniescz několikrát do roka. Nově česká komunita pořádá i první ročník conu Czequestria.

Popkultura

Kolem seriálu se na internetu vytvořila vlastní popkultura, která má původ na 4chanu. Kolem roku 2010 začínají nástěnky na 4chanu plnit různými obrázky a memy s postavami ze seriálů. Tento agresivní přístup několika jedinců měl za následek úplné zakázání přispívání podobného obsahu. Nakonec se vytvořila vlastní nástěnka pro fanoušky My Little Pony, /mlp/. Tohoto nečekaného zájmu ze strany dospělých diváků využilo několik firem, které si licencovaly obchodní značku My Little Pony, a začaly produkovat předměty primárně určené pro starší diváky. Mezi jeden z velkých obchodů prodávající tyto předměty patří HotTopic.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář